De geschiedenis van de IRIS gaat terug tot in de jaren tachtig. In deze tijd werd op D.S.R. Proteus-Eretes een tijdwaarnemingscommissie opgericht die de tijdwaarneming verzorgde op wedstrijden door middel van het zogeheten “Slimme Kastje”; een systeem dat later weer werd opgevolgd door de “Flair Wax”.

In 2001 werd besloten om het tijdwaarnemingssysteem op de schop te nemen en op de WinterWedstrijden van 2002 werd voor het eerst een wedstrijd waargenomen door de IRIS. Op de nieuwjaarsborrel van 2003 werd deze historie van jarenlange snelle en betrouwbare tijdwaarneming vereeuwigd met de doop van een lichte Empacher 2- op Proteus-Eretes. Deze boot werd gedoopt door vertegenwoordigers van alle drie de generaties tijdwaarneming. Gijs Withagen (namens het Slimme Kastje), Justus Janssen (namens Flair en Wax) en Pieterbas Kromhout (namens IRIS) doopten deze boot “IRIS”.

In de zomer van 2005 werd de IRIS benaderd door RV de Hertog om de DommelRegatta waar te nemen en in 2007 werd voor het eerst de Head of the River Amstel waargenomen door IRIS. In de jaren daarna zijn daar nog veel meer wedstrijden bijgekomen en vandaag de dag is de IRIS te vinden op wedstrijden door het hele land.